Mijn vrouw en ik wilden een paar jaar op Curaçao gaan wonen maar dat kwam er door van alles en nog wat niet van. ‘Dan maar een aantal jaren een paar maanden achter elkaar!’  Want dat ging wel. Zo leerden wij dat eiland goed kennen en waren wij in de winter altijd in de zon totdat de leerplicht van ons oudste kind onze overwinteringen tijdelijk stopte. Tot zover de achtergrond. We leerden op Curaçao een wijnjuf kennen, die ons introduceerde bij de allerleukste chef van Caribisch Nederland. Helmi Smeulders is de meest inspirerende, de leukste, ‘Alles kan als je maar wilt’, ‘waar zie jij beren, ik zie helemaal geen beren op de weg!’ maar bovenal de creatiefste en de meest relaxte horecapersoonlijkheid die ik ooit ben tegen gekomen.

Ze nodigde ons uit in haar huis waar ze me leerde worst te maken van geitenvlees en ze vertelde me over haar liefde voor alles om zich heen waar ze mee kan koken. Haar gastvrijheid raakte ons in ons hart.  Zelfs toen we in haar tuin met vrienden zaten te eten, en één gast teveel aan de rechterkant van de zelfgemaakte picknickbank ging zitten en deze daardoor kapseisde met als gevolg dat niet alleen vier gasten op hun rug lagen maar ook alle borden glazen en bestek in scherven door te tuin lagen verspreid zei ze niets meer dan: ‘Niemand pijn? Ik ruim het morgen op! Ik ga even nieuwe glazen halen!’

Helmi kookt, verzorgt de beste catering van Curacao, kookte voor onze koning en koningin, schrijft recepten, en bracht onlangs haar tweede kookboek uit. Het is bij Bol.com te bestellen via deze link.

Afgelopen vrijdag was er in Amsterdam een klein feestje om het verschijnen van haar nieuwe boek te vieren. Het was druk en gezellig en ergens hoorde ik een glas vallen. Ik keek naar Helmi, ik zag dat ze haar schouders ophaalde en op zoek ging naar een nieuw glas wijn voor de gast met pech…

We proefden vrijdag  haar in het boek beschreven koude Avacodosoep met crème fraiche en koriander, Heerlijk!

 

 

 

 

Deel →

U zoekt oplossingen voor uw gastvrijheid vraagstukken?

Neem contact op met Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra

Top